Over Handelsagent Duitsland

Ik help jou aan Duitse omzet

Dit verhaal begint alweer 20 jaar geleden. Na mijn afgeronde studie Internationale Bedrijfskunde in Groningen vertrek ik naar Antwerpen om te werken voor een grote producent en leverancier van planningsoptimalisatie software. Ik reisde in die periode van Groningen naar Schiphol en van daaruit naar de mooiste steden in geheel Europa. Echt mooi! In de jaren erna heb ik mij vooral gericht op de Duitstalige landen. Ik had inmiddels een hekel gekregen aan het voortdurende wachten op luchthavens en eigenlijk ook wel aan het vliegen zelf.

De Duitse taal was altijd al iets voor mij geweest. Als kleine jongen met mijn ouders naar de sneeuw in de Alpen en later op school heeft de taal mijn cijfergemiddelde ook altijd naar boven getrokken. De Duitse markt viel al snel onder mijn volledige verantwoordelijkheid en het succesvol zakendoen in Duitsland werd dagelijks in de praktijk tot uiting gebracht. Het werken met Duitsers bleek ontzettend leuk en het ging zakelijk gezien ook erg goed. Toch komt er in 2000 een einde aan mijn baan bij de Belgische werkgever. Ik kies voor mijn sociale en sportieve leven in de mooie stad Groningen. Terug naar de wortels!

Het moet anders

Terug in Groningen kom ik in gesprek met een leverancier van kluizen. Niet zomaar kluizen, maar een innovatief product dat wordt ingezet bij o.a. de supermarkten van Albert Heijn en de bankfilialen van Rabobank. Dit product wil men ook in Duitsland introduceren en installeren. Bijna 20 jaar geleden, we praten hier over de tijd voor Google en e-mail. Wij maken kennis met adviseurs op het gebied van succesvol zakendoen in Duitsland, we proberen de zakenpartnerscan en ook gaan wij mee op handelsmissie naar Berlijn. Stuk voor stuk zeer interessante instrumenten om kennis te maken met de Duitse markt en telkens te worden gewezen op de cultuurverschillen en het belang van een goede beheersing van de Duitse taal. Wij zijn ruim een jaar verder en hebben nog geen 1 potentiële Duitse klant gesproken… Ik zie de frustratie bij mijn opdrachtgever. Het moet anders.

Daadwerkelijk zakendoen in Duitsland

Op eigen kracht lukt het om aan tafel te komen bij de juiste (beslissingsbevoegde) inkopers bij de supermarktketen EDEKA en bij de Sparkasse in Bremen. Samen met de opdrachtgever hebben wij zeer goede gesprekken en leidt het traject tot daadwerkelijk zakendoen in Duitsland. Dit is leuk: doen waar ik goed in ben, meetbaar resultaat en een zeer tevreden klant. Project afgerond en klaar voor iets nieuws, want dit smaakt naar meer. Ik help jou aan Duitse omzet.

De kracht van het netwerk

Wanneer een producent van chocoladeproducten zich meldt, moet ik eerst goed nadenken. Wat kan ik voor dit bedrijf doen? Software en innovatieve kluizen, ja. Maar chocolade in de schappen van de Duitse supermarkten? Waar moet ik beginnen? Dan besluit ik om de inkoper van de kluizen bij EDEKA te benaderen. Ik snap heel goed dat hij niet over de inkoop van chocoladeproducten gaat, maar toch. Hij zit op dat moment naar alle waarschijnlijkheid dichter bij de persoon die wel iets over chocolade bij EDEKA kan zeggen, dan ik. Het blijkt een goede beslissing. “Stuur maar wat informatie en monsters toe en dan leg ik het bij mijn collega op zijn bureau”. Ik werd teruggebeld en de chocolade kwam in het schap. Daarna volgden vele Nederlandse opdrachtgevers die samen met Handelsagent Duitsland hun eerste stappen zetten richting succesvol zakendoen in Duitsland.

Ik help jou aan Duitse omzet

Mijn missie is het om Nederlandse ondernemers en bedrijven in de praktijk te helpen door ze te ondersteunen bij hun verkoop in Duitsland! Mijn doel is bereikt, wanneer er daadwerkelijk sprake is van “Duitse” omzet namens mijn Nederlandse opdrachtgever! Het werk is echt ontzettend leuk, ik ben er goed in en dus ga ik er gewoon mee door.

Met de SIB-Voucher

marktentree

starten in duitsland

Klanten & cases